A szokásos póker partin a csajokkal a napelemekről beszélgettünk

A barátnőimmel szinte minden héten összeülünk pókerezni. Ilyenkor azt csináljuk, ami erről először eszedbe jutott: sütit eszünk és megbeszéljük a hét történéseit és az élet nagy dolgait. Tudom-tudom, olyan, mintha valami C-kategóriás filmből vettem volna ki egy jelenetet, de mi tényleg ezt csináljuk. Egyszerűen azért, mert szeretünk pókerezni (meg ez az, amit mind a hatan tudunk játszani) és így van lehetőségünk tartani a kapcsolatot személyesen is, hiszen már mindnyájunknak van családja és munkája, amik rengeteg időt vesznek el.

napelem rendszer családi házraEzért ilyen Született feleségek módjára összeülünk minden péntek este kicsit lazítani, együtt lenni. Imádjuk, már vagy 5 éve csináljuk, és alig volt olyan alkalom, hogy elmaradt volna a mi kis ÖTyE partink.

Körforgó-szerűen mindig másnál van a póker parti, múlt héten én láttam vendégül a csajokat. Brownie-t sütöttem. Egyrészt azért, mert ez a kedvencem, másrészt azért, mert ezt tudok a legjobban sütni, és mindig nagy sikert arat, a lányok körében is.

Hétre érkeztek a lányok, Szabina, Eszter, Judit, Laura és Hédi; velem együtt vagyunk hatan, a nagy banda. A Született feleségekhez képest azonban mi nem szomszédok vagyunk, hanem főiskolai barátnők, akik voltak olyan szerencsések, és meg tudták őrizni a barátságukat a fősuli után is.

Amint tálaltam a sütiket és kiosztottuk a lapokat, beindult a pletyka. Először jól kibeszéltük az izgalmas történéseket és különböző városi pletykákat. Miután ezekkel végeztünk, Hédiék építkezése jött szóba. A férjével még tavaly tavasszal vásároltak egy jó nagy telket, el is kezdtek építkezni, és lassan, pár hónapon belül már kész is lesz az új otthonuk.

Mióta belefogtak a saját házuk felépítésébe, Hédi minden pénteken szállítja nekünk az ezzel kapcsolatos vicces, vagy éppen a kellemetlen sztorikat, és mi vagy dőlünk a nevetéstől, vagy vele együtt bosszankodunk, ha valami balul sül el.

Most is szóba jött a téma, de most sem vicces sem balhés sztorija nem volt, hanem a dilemmájukat osztotta meg velünk Hédi. Ugyanis most azon gondolkodnak a férjével, hogy telepítsenek-e napelem rendszert a tetőre, vagy sem. Ő nagyon szeretne, de a férje kissé szkeptikus, és nem tudnak dűlőre jutni sehogy sem. Hédi nagyon környezettudatos, ezért nem is lepődtünk meg, hogy vannak ilyesfajta tervei.

Mivel egyikünk sem tudott túl sok mindent ezekről a rendszerekről, sajnos saját kútfőből nem tudtunk tanácsot adni Hédinek. De mivel minket is érdekelt a téma. úgy döntöttünk, hogy berekesztjük a játszmát, és rákeresünk a neten, hogy mit is lehet tudni ezekről a napelemekről. Beírtuk a Google keresőjébe, hogy napelem rendszer családi házra (kellett a pontosítás, hogy nehogy valami nagyüzemi napelem rendszerekről kapjunk részletes tájékoztatást), és rá is kattintottunk a legszimpatikusabb oldalra. Ez volt a napelemes rendszerek névre hallgató honlap, és elképesztő mennyiségű információt találtunk rajta ezekkel a szerkezetekkel kapcsolatban.

Először is megtudtuk, amit már eddig is sejtettünk – hiszen Hédi mondta is – hogy ez a napelem rendszer hihetetlen környezetbarát megoldás, ráadásul a pénztárcánknak is nagy segítség, mert hosszú távon képes jelentősen csökkenteni a rezsi költségeit.

Ezen felül, ami szerintem tényleg egy elég nyomós érv mellette, nem csak a Nap fényét tudja hasznosítani, hanem a mesterséges fényt és a szórt fényt is, ezáltal biztos nem lesz veszteséges a működtetése, hiszen az év minden napján működik, nem csak a verőfényes tavaszi délutánokon.

Azt is érdekes volt megtudni, hogy ez a szerkezet a foton energiából egyenáramot csinál, azonban az elektromos szerkentyűink váltóárammal működnek, tehát kell egy átalakító is. Ezt napelemes inverternek hívják, és az egyenáramot konvertálja át váltóárammá.

Nem mellesleg egy gyakori tévedésre is rávilágít ez a honlap, szó szerint arra, hogy mi, laikusok hajlamosak vagyunk összekeverni a napelemet a napkollektorral. Azonban ez a kettő teljesen más, különböző elveken alapulnak. A napelem a fényenergiát alakítja elektromos árammá, míg a napkollektor a hőt gyűjti össze. Ezt fontos megjegyezni, hogy ne tévesszük őket össze.

Az egész honlapot elejétől a végéig átolvastuk, és rengeteg hasznos infót tudtunk meg belőle. Bátran ajánlom mindenkinek, akit érdekel ez a téma. Azonban ezek az információk nekem is felkeltették a figyelmem, és elgondolkodtam rajta, hogy esetleg nekünk is jól jönne a házra egy ilyen napelem rendszer, mert egyszeri beruházás, és hosszú távon sokat csökkenthet a költségeinken. Miután elmentek a lányok, elmeséltem a páromnak ezt az egészet, hogy milyen jó lenne, és szerencsére neki is tetszett az ötlet. Még nem döntöttünk, de azt hiszem, jó úton haladunk ahhoz, hogy záros határidőn belül büszke napelem rendszer tulajdonosok legyünk.