Egy játékszobába is kell légkondi

Klíma fűtésre

Már sok alkalommal elmondtam, hogy mi elég rendszeresen össze szoktunk ülni a barátokkal, hogy társasozzunk. Majdnem kéthetente szoktunk találkozni, de nem telik el olyan hónap, amikor nem látjuk egymást. A legtöbbekkel már régóta ismerjük egymást, és nem csak együtt játszunk, hanem barátok is vagyunk. Szerintem nem is nagyon érdemes idegenekkel játszani, sokkal jobb szórakozás, ha ismerősökkel vagy körülvéve, és viccelődtök is egymással. Sokszor ilyenkor pizzát is rendelünk, és ilyenkor szünetet tartunk a játékban, hogy mindenki elmondhassa a bajait meg a problémáit, meg hogy mi folyik otthon meg a munkában. Ezért is olyan fontos nekünk, hogy rendszeresen találkozzunk.

De már a legtöbbünknek családja van, ami megnehezíti, hogy rendszeresen találkozzunk, de nem csak azt, hanem azt is, hogy egyáltalán hol találkozzunk, hol nem lennénk útban. Bár ez nem agysebészet, mégis a játékhoz nyugalom kell, úgy nem lehet koncentrálni, ha közben minden 5 percben berohan egy gyerek, mert éppen kell neki valami. Meg tér is kell a játékhoz, így leginkább vagy az étkezőben, vagy a nappaliban játszottunk, de megint csak ha otthon vannak a gyerekek, akkor ők sem tudnak pihenni vagy házit írni, vagy amit éppen akarnak, ha a szüleik lefoglalják a nappalit pár órára. Szóval egy ideje már ez probléma volt, hogy hol is tudnánk játszani hosszú távon, ne kelljen mindig azon sakkozni, hogy vajon kinél lesz szabad a ház, hol nem fogunk zavarni.

Így találtam ki, hol fogunk játszani

Gondolkoztam is azon, hogyan tudnánk ezt megoldani, mert nem akartam egyáltalán lemondani a társas estékről. Igaz, hogy már felnőtt vagyok, és komoly munkám van, de mégis jár nekem is meg a többieknek is ez a pár óra, hogy kikapcsolódjunk, és nem kelljen a gondokkal foglalkozni. Különben is azt mondom, hogy aki felelős felnőtt ember, annak ezért még nem kell lemondani az összes hobbijáról, ugyanúgy játszhat tovább, ha neki ez a hobbija. Pár éve még arról is írtam, hogy milyen volt, amikor a Balatonnál társasoztunk.

Az egyik hétvégén éppen ezt beszéltem a többiekkel, és éppen ez is egy olyan hétvége volt, amikor nem nagyon találtunk helyet. Miközben erről panaszkodtunk eszembe jutott, hogy van nekünk egy pincénk. Eddig csak a régi bútorok voltak lent, meg szerszámok, de egész jó az alapterülete, és nem is túl dohos. Igazából semmi különösebb gond nincs vele, csak ki kéne takarítani. Meg mondjuk egy festés sem ártana neki. Szóval könnyű szerrel át lehetne alakítani egy olyan szobává, ahol tudnánk játszani is, beférne egy asztal meg székek. És így nem is zavarnánk senkit. Előadtam az ötletet s többieknek és ők is nagyon jónak találták, örültek, hogy végre lesz egy hely csak nekünk, nem kell lemondani a játékról.

De még be is kellett szerezni a légkondit is a pincébe

Már csak az az egy dolgom volt, hogy elintézzem a pince átalakítását. Először is ki kellett belőle hurcolni azt a sok bútort, amit eddig felhalmoztunk ott, aztán ki kellett takarítani, mert nyilván sok por összegyűlt ott. És ha már amúgy is felújítottunk, akkor már ki is festettünk. Már kezdett elég jól kinézni a hely, de rájöttem, hogy még szükségünk lenne egy légkondira is. A pincének ugyan van ablaka, de csak nagyon kicsi, és így nem igazán szellőzik így a szoba, és nyáron biztos, hogy nem lenne kellemes ott ülni, amikor meleg van. És nem azért vágtam bele ebbe a dologba, hogy 2 hónapig ne is tudjuk használni a pincét a meleg miatt.

Így el is kezdetem nézegetni a neten, hogy hol találhatnék egy olyan céget, akik jó áron árulnak minőségi klíma rendszereket. Találtam is egyet, ahol nagyon sok termék van különböző célokra és különböző árcsoportokban, és olyan klíma is van, ami akciós. Ami leginkább érdekelt engem, azok a klímák, amiket elvileg fűtésre is lehet használni. Ugye nyáron nem igazán lenne kellemes ott lenni a pincében, de télen ha hideg van szintén nem kellemes ott lenni, mivel nincs ott fűtés, így meg lehet fagyni.

Már előre féltem attól, hogy mennyibe kerülhet majd ha tényleg a légkondival kell fűteni télen, hisz mindenki tudja, hogy az elég sokba kerül. De megnéztem azt a típust az oldalon, amiről azt mondják, hogy klíma fűtésre. Most már ezekkel a modern hőcserélő inverteres klímákkal nem jár akkora költséggel a fűtés sem, az elektromos áramból sem fogyaszt annyit, mint az elődei, és elég sok fűtési energiát lehet nyerni vele. Vagyis még nagyobb hatásfokuk is lehet, mint például a hagyományos gázüzemű fűtésnél. Így akár még jobban is kijöhetünk, mint más rendszerekkel. Ráadásul már nem is olyan hangosak, mint a korábbiak, és van csöndes funkciójuk is. Valamint ugye egy klímát be lehet állítani, hogy pontosan hány fokra fűtse fel a szobát, amit a központi fűtésnél nem lehet úgy szabályozni.

Meg azt is érdemes megjegyezni, ha mondjuk be akarnánk vezetni a gázüzemű fűtést, az nagyon sokba kerülne, például meg kéne venni a radiátorokat meg a többi anyagot. A klímánál viszont csak a belső és a külső egységet kell megvenni, és sokkal egyszerűbb és gyorsabb is a beszerelés. Ha ezt összeadjuk az üzemeltetési költséggel, látni, hogy nekünk is miért ez volt az olcsóbb megoldás.

Miután előkészítettük a terepet, fel is hívtuk a céget, és megbeszéltük, hogy melyik inverteres klímát szeretnénk a pincébe. Gyorsan ki is jöttek, és nagyon profin felszerelték a készüléket. Nem is volt utána nagy rumli, amit értékeltünk, mert nem szerettünk volna megint kitakarítani. Mi meg örültünk, hogy így megoldottuk a szobában a fűtést meg a hűtést is egy lépésben. Így pedig ezen túl sosem lesz problémánk azzal, hogy hol társasozzunk. Már nem kell amiatt aggódnunk, hogy zavarjuk a családunkat, vagy pedig egyszer nem tudjuk hol tartani az összejöveteleket. A barátainknak is nagyon tetszett a pince, amikor megmutattuk nekik, és többen azt is megjegyezték, hogy vannak olyan helyiségek, ahol teljesen jól lehet inverteres klímával is fűteni.