Mi mindenre lehet megoldás egy szombati kártyaparti

Akkor most beszéljünk néhány szót a Linuxról. A Linux egy olyan operációs rendszer, ami egyelőre még nem túl elterjedt a felhasználók körében. Nem úgy, mint a programozóknál. Jó magam és még néhány társam, a falra mászunk a Windowstól. Persze nem baj, ha ti azt kedveled például, de mi, ha lehet, olyan helyre megyünk dolgozni, ahol a Linuxot használhatjuk.

Linux

Ennek a kedvtelések köszönhetően alakult meg kis gamer klubunk, ugyanis egy Linux-fórumon ismerkedtünk össze öten és amikor kiderült, hogy mindannyian egy városban lakunk, és már nagyon unjuk, hogy egyedül pasziánszozunk otthon, ezért megbeszéltük, hogy minden szombaton összejövünk valamelyikünknél egy jó kis pókerpartira.

Ezeknek a szeánszoknak több szempontból is van hasznuk. Egyrészről kieresztjük a fáradt gőzt, másrészről, természetesen kicsit szakmázgatunk is. Az egyik ilyen szombati találkozónak köszönhetően fedeztünk például fel mindannyian egy kiváló kvalitásokkal bíró céget, ami linux VPS bérbeadással is foglalkozik.

Közös pontok

Egyik barátunk munkahelyén aktuálissá vált ugyanis egy szerver csere program levezénylése és tanácsért fordult kis csapatunkhoz. Oltári nagy mázlijára egy másik haverunk a társaságból épp nem olyan régen vett részt egy hasonló projektben a saját cégében, így nagyon hasznos tanácsokat tudott adni, hogy mire érdemes figyelni és kihez érdemes fordulni.

Mi is füleltünk és gyűjtögettük magunknak az információ morzsákat, hátha be tudunk vágódni a saját munkahelyünkön valamilyen menő újítással.

Az egyébként a barátaink esetében nem volt kérdés, hogy linux VPS-re van szükségük, saját szerverre ugyanis egyikőjük cégének sincs szüksége. Azonban az már kevésbé volt mindegy, hogy honnan veszik bérbe a tárhelyet. A legtöbb ilyesmivel foglalkozó cég területé kívül esik a Linux, mind mondtam, többnyire még mindig Windows alapú társadalom vagyunk. A barátnőm például azt sem tudta, hogy van olyan, hogy Linux, egészen addig, amíg engem meg nem ismert és meg nem látta a laptopomat bekapcsolva. Ő egyébként nem boldogul vele.

Tanácsok

Jenő tehát megadta a cég nevét és elérhetőségét, ahol az ő főnöke elintézte a szerver bérlést. Jenőnek, mint a cég rendszergazdájának, volt szerencséje elmenni a szerződés aláírására és részt vett a különböző válogatási folyamatokban. Gyakorlatilag 80%-ban ő mondhatta meg, hogy kiktől béreljék a linux VPS-t. A főnökének a professzionális hozzáállás volt a fontos és a kulturált környezet, illetve az intelligens társalgási stílus.

Jenő nagyon örült, hogy ezeket mind megkapta a cégnél, amit ő is jónak talált, ugyanis alapos kutatás alapján azt állapította meg, hogy a jelenlegi piacon nem tud kedvezőbb ajánlatot találni, hiszen itt a szolgáltatás is első rangú és ehhez képest a havi díjat sem csillagászati áron számítják ki. Igényelhettek továbbá folyamatos ellenőrzést, amivel elkerülhetőek a nagyobb hibák, hiszen a rendszer az első hibás lognál jelez, így az adatok hozzáférhetősége mindig biztosítva van. Ráadásul ennek az összege sem olyan mértékű, amit egy cég ne engedhetne meg magának. Ennek hiányában viszont akár nagyobb károkat is szenvedhetnek.

Tapasztalatok

Lenyűgözte a biztonsági rendszer, amivel védik az adatokat, illetve a sebesség, amilyen hamar hozzáférhetnek a virtuális szerverhez. Ugyanis már az első befizetés megérkezésekor nekiállhatnak a szerver kiépítéséhez. Ezzel rengeteg időt spórolnak meg a cégeknek, akik igénybe veszik a szolgáltatásukat. Ennél a pontnál már Lacit sem kellett tovább győzködni. Neki ugyanis nagyon fontos volt, hogy az átállás nem vegyen el feleslegesen sok időt, ő ugyanis órabérben dolgozik, és ha nincs szerver, akkor ő sem tud pénzt keresni.

Lacinak már csak az volt fontos, hogy a konfigurációt ki intézi, a szolgáltató cég, vagy ugyanúgy saját maguk, hiszen a saját munkáját nagyon megnehezítené, ha egy új rendszert kéne megszoknia. A válasz viszont megnyugtatta, hiszen minden ilyesmi a saját kezében marad.

Végeredmény

Egy szó mint száz, Laci is meg lett győzve, hogy ugyanazzal a céggel vegye fel a kapcsolatot, mint Jenőék, akik ráadásul néhány hónapja már használják a szervereket és tökéletesen meg vannak vele elégedve, így nem is maradt több kérdése, hétfőn viszi is a tanácsot és a honlap címét a főnökének. Ezt a címet a biztonság kedvéért mi is elmentettünk magunknak, hogyha hasonló helyzetbe kerülünk, akkor tudjunk mivel előrukkolni a saját munkahelyünkön is!