Póker, ulti és napelem inverter

Hogyan is jöhet össze a három dolog egyszerre? Egyszerű a képlet: végy egy marék pasit, akik a diploma óta összejárnak kártyázni minden második pénteken, és mindig „fej vagy írás?”-sal döntik el, hogy éppen mit játsszanak. És ebből a marék pasiból az egyik éppen most tervez beruházni napelemekre.

Egyszóval, a pókerarccal senkinek nem volt problémája játék közben, Petinek ugyanis be nem állt a szája, és mind őt figyeltük. Tudjuk-e egyáltalán, mi az a napelem inverter? Nem tudtuk. Fával vagy gázzal fűtöttünk eddig mind. A napelem inverter alakítja át a nap által termelt egyenáramot váltóárammá, hiszen a háztartási eszközök azzal működnek. A napelemnek és az inverternek is van egy hatásfoka. Előbbinél ezzel mérik, hogy a Nap sugaraiból elnyert energiának hány százalékát tudja árammá alakítani, az utóbbinál pedig hogy ennek az áramnak hány százalékát tudja a háztartás számára hasznos árammá alakítani. Ezen kívül az inverter segítségével lehet nyomon követni, ellenőrizni, hogy mi lesz árammal, amit nem használunk azonnal föl. Bizonyos rendszerek ezt elraktározzák, vagy jóváíródik, amit vagy kifizetnek, vagy felhasználható később.

Ez mind nagyon jól hangzott, csak azt nem értettük, Petinek honnan futja minderre. Talált egy nagyon részletes, átfogó leírásokat tartalmazó honlapot, a napelem inverter működését is ez alapján értette meg, és ott volt lehetősége árajánlatot kérni, és tájékozódni a megtérülés okairól.

„Nézzétek meg mindenképp, átküldöm a címet! Érdemes megfontolni!” – búcsúzott a kártyaparti után mosolyogva. Kíváncsi leszek, hányan vágnak bele a projektbe a következő találkozásig.