Sose kártyázz egy detektívvel

Egyik ismerősöm sokáig magándetektívként dolgozott és imád kártyázni. Én is nagyon szeretem ezt a fajta időtöltést, bár be kell, hogy valljam azt már annyira nem, amikor ellene kell teljesítenem. A közös kedvencünk ugyanis a póker, amiben nagyon is sok múlik azon, hogy megállapítsuk ellenfeleink gondolatait a különböző mozdulatok, non-verbális jelek alapján.

Barátom kitűnő ebben volt munkájából kifolyólag, így az együtt játszás élménydúsabb része számomra az, amikor korábbi foglalkozása alatt megesett élményit mesélgeti. Egy magánnyomozó iroda alkalmazottja volt ő is és rengeteg feladatot oldott meg. Állítása szerint a legnehezebbek egyike a követéses megfigyelés, ugyanis ez rengeteg embert és időt igényel, valamint nagyon sok tapasztalat kell ahhoz, hogy a kollégákat kontrollálja és mindig minden megfelelően menjen, és az akció eredményesen záruljon. Az eredményesség terén is elég szigorúak a követelmények, ugyanis olyan információt kell találniuk, ami jogi értelemben is bizonyító erejű, vagyis egy eljárás folyamán felhasználható. Ez pedig koránt sem könnyű.

Engem meglepett, amikor azt mesélte, hogy milyen sok megbízást kapnak egyszerű emberektől, de amikor mondta a munkák jellegét rögtön rájöttem, hogy nincs min meglepődnöm. Ezek ugyanis a legtöbbször hűtlenségi ügyek voltak, amikor a feladat arra vonatkozott, hogy bizonyítékot találjanak az egyik fél bűnére.

Persze a cégek is bőven adnak megrendeléseket. Barátom történetei alapján ezek a legtöbbször azzal a céllal történnek, hogy kiderüljön a konkurens cég gazdasági helyzete. Ilyen információkkal akarnak előnyre szert tenni egymással szemben a nagy vállalatok. Ami már ritkább, hogy volt, aki beosztottjai megbízhatóságának a tesztelése céljából fordult magándetektívekhez.

Barátom kedvence azonban mindig is az volt, amikor arra kellett rájönnie, hogy valaki megfigyeli-e ügyfelét. Sokan ugyanis tartanak attól, hogy valaki más esetleg magánnyomozók segítségével figyelteti lépéseit. Ennek kiderítésére a legjobb megoldás szintén egy nyomozó. Állítása szerint azért szerette annyira ezt a munkát, mert jól jövedelmezett, izgalmas volt, és egy profival mérhette össze tudását, vagyis lényegében az ilyen téren elért sikerek sokkal komolyabbak voltak számára.

Összesen 20 évet töltött a szakmában, így elég komoly tapasztalatokat gyűjtött, nem csoda hát, hogy rendre alulmaradok ellene pókerben, hiszen rengeteg kivalló képességei közül az egyik legkiemelkedőbb csalhatatlan emberismerete. Hozzá teszem, erre mindig azt mondja, hogy ez elég gyakori a nyomozók között, mondhatni szakmai ártalomnak is. Ezért nem is ajánlom, hogy valaha is komoly összeget kockáztassunk egy detektív ellen. Ha mégis megtennénk, és aztán a gatyánkat is elveszítjük, akkor ne mondjátok, hogy nem szóltam.