Van már Anaftin, ha támadna az afta

Tegnap a szokásos kártyaparti közben az egyik barátom elmesélte, hogy hogy járt. Annyira meglepett a története, hogy alig bírtam a játékra figyelni.

Elment a háziorvosához, mert szájhigiéniás panaszai voltak. Természetesen, mivel a háziorvos nem specialista, rögtön tovább küldte a szájsebészetre, ott pedig egy hónap múlva kapott időpontot. Egy hónap! Annyi idő alatt, ha mondjuk valami komolyabb baja lett volna, simán el is fertőződik. Hát, hiába, elég nagy bajok vannak az egészségügyben. Pedig az ő Problémája sem volt annyira kicsi. Sajnos nagyon hajlamos a szájüregi panaszokra. Sokszor gyulladt az ínye, gyakran van herpesze is, de újabban aftásodás lépett fel nála. Az aftát mindenki ismeri, nem is annyira vészes, kicsi vízhólyag, gyorsan elmúlik, de mint kiderült nem mindenki ilyen szerencsés. Az ő esetében nagyon elburjánzott a dolog. Már se enni, se inni nem tudott a végén, annyi volt a szájában és ez még nem minden. Ráhúzódott a nyirokcsomóira is. A végére nem csak hogy nagy fájdalmakat kellett átélnie, de egy csomót fogyott is, hiszen mint mondtam, nem tudott enni sem. Mondjuk ebből az egy okból kicsit irigyeltem itt a jó idő közeledtével, na de ilyen áron inkább maradjon meg az ember túlsúlya, nem de?

Kérdeztem tőle, hogy mi okozza ezt, de azt mondta, sok mindentől lehet. Kialakulhat attól is, hogy az ember egy jót eszik, vagy lehet fertőzés és még okozhatja akár a stressz is. Nagyon megijedtem, kicsit hipochonder vagyok, rögtön éreztem, hogy nekem is van vagy 10 a számban. (persze megnézettem én is, nincs egy se.) Mielőtt orvoshoz mentem volna, megkérdeztem, hogy neki mit mondott erre az orvos. Az övé egy elég komplikált eset volt, hiszen rengeteg kijött a nyálkahártyáján, valószínűleg elég erős a hajlama rá. Minden esetre azt mondta a doki, hogy tüneti kezelésként szájecsetelőt tud neki ajánlani, Anaftint írt fel.

Ez enyhíti a fájdalmat a viszketést, az égést, fertőtlenít és kezeli a felületet. Mesélte a barátom, hogy amint először használta, rögtön érezte, hogy jobb lett tőle, és választhatott is, mivel több fajtája is van. Mivel neki nagyon sok volt, így az öblögetős félét használta, mert ezzel tudta a leghatékonyabban kezelni magát.

Na, hát amint meghallottam ezt a storyt, egyből elkezdtem azon morfondírozni, hogy vajon ittunk-e mostanában egymás után, vagy, hogy vajon van-e más módja, ahogyan el tudom kapni tőle. Nem tudom miért gondolta, hogy nekem ezt el kell mesélnie, de a végére azért örültem neki, mert biztosan mindent be fogok vetni, hogy ne hogy velem is ilyen, vagy valami hasonló történjen.

Egészen a játék végéig ezen morfondíroztam, és még most sem tudok szabadulni az elburjánzott afták gondolatától. Gyorsan fel is hívtam az egész családot és minden barátomat, hogy mindenki tökéletesen tájékozott legyen az ügyben és még véletlenül se kerüljek abba a helyzetbe, hogy tőlük is félnem kelljen afta viszonylatba. Bár ha valaki hajlamos, azon ki jön akkor is, ha csak túl stresszes mondjuk. Remélem, ez rám nem igaz. Ha mégis, engem aztán nem ér váratlanul a dolog, mert jó előre be vagyok tárazva Anaftinnal. Mind a három fajtával.